Brugklasleerlingen aan het woord

Gijs de Rooij (B1L)Gijs de Rooij
Op naar de brugklas
Binnenkort ga je naar de brugklas maar hoe kan je je het best voorbereiden? Daar ga ik je meehelpen! In de volgende alinea’s zal ik een paar tips geven. Goed lezen dus!

Mijn verwachtingen en voorbereiding
Toen ik in groep acht zat, vond ik de middelbare school erg spannend. Gelukkig wist ik al best veel over het Mill-Hill college. Dat komt omdat ik naar de open avond ging, meedeed aan de meeloopmiddag en ook nog het Pre-college. Nu zit ik alweer een tijdje op het Mill-Hill college en het gaat erg goed en ik heb het erg naar mijn zin.

Jouw schoolkeuze
De brugklas is al best dichtbij voor jullie, daarom is het belangrijk dat je al eens gaat nadenken over jouw schoolkeuze. Vind je het belangrijk dat de school niet te groot is, ga dan vooral bij kleinere scholen kijken. Het is wel handig wanneer je bijvoorbeeld maar net havo kan, naar een school gaat waar ook mavo is. Want als havo dan toch te moeilijk is, kan je nog altijd mavo doen. Denk dus goed na over je schoolkeuze.

Optijd voorbereiden
Misschien heb je helemaal geen zin om je in de zomervakantie al bezig te gaan houden met school. Dat is te begrijpen, maar toch zou ik het wel doen. Als je aan het einde van de zomervakantie nog boeken moet bestellen, en er gaat iets fout met de bestelling, dan zit je straks zonder boeken. Of je komt er heel laat achter dat je nog iets mist, dan kan het zijn dat je niet kan meedoen met de eerste lessen. Dit maakt natuurlijk een slechte indruk.

Normaal gedragen
Misschien zit je nu nog in de pauze tikkertje te doen, of ben je met knikkers aan het rollen. Dat vind je misschien erg leuk, maar op de middelbare school doe je dat niet meer. Hier loop je rustig door de gangen en zit je in de pauze gezellig met vrienden te praten.

Dus als je je op tijd voorbereidt, goed nadenkt over je schoolkeuze en je gedraagt zoals de rest, moet het helemaal goed komen. Als je deze tips goed opvolgt, kan je als een blije brugwup het jaar tegemoet gaan!

Vic Pijnenburg (B1L)Vic Pijnenburg
Van reus naar wup
Nu zit je nog met een vaste leraar in een lokaal, maar straks verandert alles. Je moet op de fiets naar school. In deze tekst zal ik er zoveel mogelijk bij helpen om je goed klaar te stomen als ‘wup’.

Mijn eigen belevenis
Toen ik zelf naar de middelbare school ging, was ik er niet erg bezorgd over, toch is het wel spannend: je leert nieuwe mensen, vakken, en werkmanieren kennen. Samen met je klasgenoten en en je mentor stap je er midden in. Je moet daarom ook niet schrikken als je een foutje maakt of een slecht cijfer haalt. Het is voor iedereen nieuw en daar kan de een sneller aan wennen dan de ander. Schrik daarom niet als het tegenvalt, maar probeer juist nog beter je best te doen.

Schoolkeuze  
Om je goed en veilig thuis te voelen op je nieuwe school moet je natuurlijk de juiste schoolkeuze maken: ga met je ouders naar opendagen, meeloopmiddagen of vraag een rondleiding aan bij de desbetreffende school. Kijk goed naar het gebouw, de mensen en de plek de school staat en volg je eerste indruk.

Goeden voorbereiding   
Als je je eenmaal opgegeven hebt, moet je op pad voor schoolspullen. Voor de meeste vakken heb je schriften, pennen, meetinstrumenten en nog veel meer nodig. Zorg dat je goede spullen koopt met een lange duur. Er zijn veel goede winkels waar goed school ‘gereedschap’ te vinden is. Zorg dat je op tijd begint met spullen kopen, want op is op en je wilt vast wel in de vakantie gaan spelen.

Vriendschap
Het is handig om te proberen goede vrienden te maken. Samen heb je meer lol op school. Bovendien word je als enkeling sneller gepest, samen kun je meer bereiken en sta je sterker. Ook kun je leuke acties verzinnen voor bijvoorbeeld de kerstactie en niet te vergeten is jouw vriend wel iemand om gezellig mee naar school te fietsen.
Als je al deze tips opvolgt en enigszins uitvoert dan kom je er wel en ga je heel makkelijk door het brugwuppenstadium.